Apunts en brut discurs jornada tecnologia ocupació i discapacitat
Consell Comarcal del Baix Llobregat
8 de Juliol de 2008
Idees bàsiques:
Agraïments a:
Diputats i diputades;
Ponents que la fan possible;
Ajuntaments de la comarca i de fora de la comarca que ens acompanyen;
Administracions públiques;
Empreses disposades a escoltar i a compartir experiències;
Persones del sector de la discapacitat;
Generalitat de Catalunya; servei ocupació per la importantíssima subvenció;
A la Caixa de Pensions i Estalvis de Barcelona, la Caixa, que, a través de la seva fundació i del programa incorpora, ha donat mostres inequívoques del compromís amb la societat, i en aquet cas, amb l’interès perquè la integració del sector de la discapacitat es produeixi, precisament, en el camp en el que més aquesta integració es produeix, el de la integració;
Agrair molt sincerament, la col·laboració de l’ONCE, a través de la seva fundació, perquè, malgrat a una subvenció que inicialment, no estava prevista, mostra la seva determinació en la integració de les persones amb discapacitats;
Com no podia ser d’altra forma, un agraïment a la diputació, perquè amb un ajut més testimonial, també contribueix ...
Objectiu de la jornada:
Difondre la idea que la ocupació de persones amb discapacitats és la millor eina per a una integració real i efectiva;
Comunicar i tenir clar, que l’ocupació de les persones amb discapacitats, suposa a mig termini, un estalvi de recursos directes de l’administració i indirectes, a les empreses i a la ciutadania;
Contribuir a conèixer realistament, les despeses derivades de les discapacitats. Les empreses, que són els centres generadors de riquesa, no són les qui d’entrada han de pagar el cost addicional i de naturalesa social, derivat de la discapacitat. Ara, cal això sí que hi hagi paràmetres objectius del cost addicional atribuïble a la discapacitat per trobar els mecanismes compensatoris, sigui a l’empresa, o al propi discapacitat.
la conveniència d’invertir en desenvolupament i recerca tecnològica de forma decidida per superar bona part de les limitacions que la discapacitat imposa;
la conveniència d’abordar la recerca tecnològica, des del disseny universal: que tothom la pugui utilitzar.
Cóm ho fem en aquesta jornada: breu descripció del programa i enaltiment del Dr. Ratzka que ens acompanya.
Reptes de futur:
En el text del programa es diu que fa 200 anys, el Sr. Braille va descobrir un sistema de lecto-escriptura específicament dissenyat per a les persones cegues. Aquest sistema feia possible l’alfabetització d’un conjunt de persones que fins llavors es trobaven en el món de l’exclusió social. Avui, la tecnologia és una eina que permet en molts cassos plena competitivitat de les persones amb discapacitats. La perspectiva del disseny universal és la que permet precisament, que d’entrada, la recerca i el desenvolupament es faci o es produeixi, precisament, amb la perspectiva, de la integració i al final de l’estalvi de recerques i adaptacions posteriors.
Per això, espero, que la recerca que entre tots hem de fomentar, faci que d’aquí a dos cents anys, els plantejaments que avui fem puguin ser contemplats com un procés evolutiu i que sigui llavors un moment, en el que la discapacitat no sigui el tema a debatre.
Per això, aquestes jornades són una contribució més a aquest procés i, de forma genèrica, els reptes que ens plantegem són:
La creació d’observatoris d’ocupació i discapacitat;
La creació d’una secretaria general, de caràcter transversal de la generalitat de Catalunya, que vetlli per les diverses disfuncionalitats que poden abordar-se, des d’un bon coneixement de la discapacitat;
L’impuls d’una aula d’estudis de la discapacitat, que de forma objectiva i tècnica, s’ocupi del sector de la discapacitat.
Agrair la participació de tantes persones, malgrat que per raons diverses, fins a darrera hora, no hem pogut garantir la realització en condicions d’aquesta jornada. Des de la meva conselleria, impulsarem altres projectes en el sector de la responsabilitat, que la presidenta del consell ha tingut a bé d’encomanar-me.
Agrair la presència de tots i desitjar una molt bona i profitosa jornada, sobre tot, per fomentar l’ocupació de persones amb discapacitat com un dret constitucional i de primer nivell, que més enllà de la fonamentació humanista que mai hem d’oblidar, és avui dret fonamental des d’un punt de vista conceptual en els països desenvolupats.
El Dr. Ratzka és precisament l’exemple d’alguns dels reptes que aquí plantegem: Institute for Independent Living; professor a universitats importants de primer nivell i moltes altres coses.
Que sigui profitosa per a tots.